Banden

Filteren
Filteren
Filteren voor voertuigmodel:

Banden

De banden zijn een van de belangrijkste onderdelen van een brommer of scooter. De banden moeten altijd van erg goede kwaliteit zijn. Het contact tussen de band en de weg is enkele tientallen vierkante centimeters. Als dit contact niet goed is, bestaat de kans dat je gaat glijden met alle gevolgen van dien.

Door regelmatig je banden te controleren en schoon te maken kun je ze inspecteren op eventuele schade of slijtage. Het is belangrijk banden op tijd te vervangen en niet door te rijden tot het te laat is. De bandenspanning moet met regelmaat gecontroleerd worden. De profieldiepte van een band moet minimaal 1 millimeter zijn.

Bandbenodigdheden

In deze groep vind je alles voor het onderhoud van je banden. Voor het vervangen van een band hebben we bandenlichters en bandenpompen.  Voor de reparatie van een band is er speciale afdicht pasta of bandenmonteerpasta om de band makkelijker om de velg heen te krijgen. Voor Tubeless banden vind je hier speciale reparatiesets.

Voor het vervangen van het ventiel hebben we montagegereedschap en een nieuw ventiel in diverse types. De bandenmarkers worden gebruikt om het merk of type in te kleuren om het extra te accentueren.

Binnenbanden

Op de buitenband staat aangegeven of deze met of zonder binnenband gemonteerd moet worden. TL staat voor Tubeless en TT voor Tube Type. Een TL band kan dus zonder binnenband gemonteerd worden en een TT wordt met een binnenband gemonteerd. Er zijn ook banden die voor beide geschikt zijn. Dan staat er TT/TL op de wang van de band.

Omdat de binnenbanden afhankelijk zijn van het model brommer of scooter raden wij aan om gebruik te maken van ons handige voertuigfilter. Door het invullen van het merk, model en type vind je precies de juiste binnenband.

Buitenbanden

Op de wang (zijkant) van de band wordt de bandenmaat aangegeven.  Als je niet weet welke maat band er op jouw scooter hoort, klik dan op ‘Welke bandenmaat heeft mijn scoot?. De bandenmaat is als volgt aangegeven: 130/70-12. 130 is de breedte van het loopvlak in millimeters. 70 is de hoogte/breedte verhouding. Hoe groter dit getal, hoe hoger de band is. 12 is de velgdiameter in inches.

Het is belangrijk om daar niet vanaf te wijken. Alleen de juiste maat band garandeert een goede wegligging. Op de band staat ook een letter, dat is de snelheidsindex (speed index). De snelheidsindex geeft aan tot welke maximumsnelheid banden geschikt zijn. Ook dit kan belangrijk zijn, zeker als de band op een motorscooter of motor gemonteerd wordt. Op de band staat ook een cijfer, dat is de loadindex. Deze geeft aan welk gewicht maximaal op een band mag rusten. Dus het gewicht van het voertuig plus bagage plus rijder (en passagier) gedeeld door twee (bij een 3 wieler gedeeld door 3 uiteraard). Deze 2 indexen vind je direct achter de maat.

 

 

1. Breedte van de band in mm.

2. Verhouding, de hoogte van de band weergegeven als percentage van de breedte.

3. Hieldiameter uitgedrukt in inches.

4. Band is geschikt voor gebruik op een motorfiets.

5. Belastingsindex, dit is de maximale belasting in kg per band (zie onderstaand schema)

6. Snelheidsindex, dit is de maximaal toelaatbare snelheid (zie onderstaand schema)

7. TT/TL (TT = Tube Type, hierbij is een binnenband nodig; TL = Tubeless, zonder binnenband)

8. M+S = Mud en Snow, dit is een winterband

9. Draairichting van de band, aangegeven door een pijl op de zijwand

Boven in de website onder het kopje klantenservice staat er kopje technische naslag. Hier vind je wat belangrijke extra informatie omtrent de banden.

Welke bandmaat heeft mijn scoot?

Vind in dit overzicht de bandmaat die je nodig hebt. In deze lijst vind je de bandenmaten van de voor- en achterzijde. Mocht je bandmaat er niet tussen staan of je twijfelt over de maat kan je altijd contact opnemen met de klantenservice. Ze kunnen je het juiste advies geven over je bandmaat.